fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)

nieuw


De Groote Sociėteit te Groningen 1765-2015De Groote Sociėteit te Groningen 1765-2015


250 jaar hic cedunt verbis arma togaeque simul. Met een inleiding van Jonathan Israel.
Op 1 november 2015 is het precies 250 jaar geleden dat in de Herberg 't Gouden Hooft te Groningen De Groote Sociėteit werd opgericht, door een zestal heren van aanzien - 3 'politicquen' en 3 'militairen' - die een leidende functie in Stad en Ommelanden hadden. Doel: een gezellig samenzijn van gelijkgezinden bevorderen en gelegenheid bieden elkaar op vriendschappelijke wijze te ontmoeten, zich met een partij kaart of biljart te vermaken of kranten en 'nieuwspapieren' lezen en bespreken onder het genot van een glas wijn en een pijp tabak.

In die afgelopen 250 jaar hebben veel leden van de Groote Sociėteit een belangrijke rol gespeeld in politiek en samenleving van Stad en Lande. De Sociėteit - één van de oudsten in ons land - heeft ook in troebele tijden de nodige neutraliteit kunnen bewaren en mag daardoor als een belangrijke exponent van de Verlichting worden gezien, de maatschappelijke stroming in de 18e eeuw die Europa in de ban hield en idealen nastreefde die zich lieten leiden door geloof in de rede te hebben en discussie over vooruitgang op het gebied van wetenschap, onderwijs, sociale hervormingen, cultuur en politiek.
Het lustrumboek over de Groninger Herensociėteit, met een inleiding door Jonathan Israel, haakt in op het thema van het lustrumjaar van De Groote Sociėteit: 'De betekenis van Sociėteiten in Nederland en die van De Groote Sociėteit in het bijzonder'. In het rijk geļllustreerd en gedocumenteerde lustrumboek wordt ruim aandacht besteed aan de ontstaansperiode en historie van De Groote Sociėteit. Het zal ook - voor het eerst - een staalkaart bieden van de vele soortgelijke Sociėteiten in ons land én daarnaast de sociale, culturele en politieke achtergronden belichten waartegen hun komst en opgang gedurende enkele eeuwen achtereen zich heeft afgespeeld. Het boek besluit met een boeiende blik op de toekomst (2065( gebaseerd op de opinie van de huidige leden.
Samenstelling, onderwerpkeuze en de indringende kijk in het sociėteitsleven in en rond de stad Groningen sinds 1765 maken dit lustrumboek tot een bijzondere aanwinst.ISBN-10


9052945606


ISBN-13


9789052945606


Categorie


Algemeen


Verschijning


2015


Prijs


24.95

Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


Smit Sibinga


Redactie-info


eindredactie Cees Th. Smit Sibinga

Opmaak


Noordproof

Aantal pagina's


256


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/05990A2A195242D4C1257DFF00307E76
.tterug