fBoekinfo


Niet via Profiel

Niet via Profiel,
zie info


Het verleden van De Toekomst

Verborgen beelden van een oude strokartonfabriek
U heeft haar vast wel eens zien liggen toen u via de A7 richting Winschoten reed: de ru´ne van de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, zwaar verwaarloosd en niet meer dan een karkas. Een schrijnend voorbeeld van vergane glorie, dat tegelijkertijd toch ook een gevoel van weemoed opriep. Want ondanks het verval bleef de aanblik boeien.

De Toekomst was in bedrijf van 1900 tot 1968. Het complex bestond uit De Toekomst I (1900) en De Toekomst II (1908), gebouwd naar ontwerp van architect P.G. Cremer uit Nieuwolda.
Door de opkomst van moderne verpakkingsmiddelen echter stortte de markt voor strokartonfabricage in en moest De Toekomst in 1968 haar deuren sluiten.

Maar wie denkt dat er na 1968 niets meer gebeurde op het terrein van de Toekomst heeft het mis. De leegstaande fabriek bleek veel aantrekkingskracht te hebben op fotografen. Zowel amateurs als professionals slopen gewapend met hun camera door de lege hallen en langs de roestende machines.
Zonder het van elkaar te weten maakten zij samen een prachtig beeldverhaal over hoe het De Toekomst verging nadat zij aan haar lot was overgelaten.

Een van deze fotografen was Astrid Mellema. Ook zij maakte foto's in de fabriek waar ooit haar opa werkte. De aanstaande renovatie bracht haar op het idee een fotoboek samen te stellen dat laat zien hoe het de fabriek is vergaan sinds de sluiting in 1968. Ze plaatste een oproep en kreeg onverwacht veel reacties. Een selectie van deze beelden is nu samengebracht in een fotoboek en bevat prachtige beelden in een heel verschillend genre: van amateurkiekje tot gestileerd zwart-wit, van urban-exploring tot bruidsfoto's, van conceptuele kunst tot glossy modelfotografie. Een prachtige, maar tegelijkertijd merkwaardige verzameling beelden.


Extra infomatie / link ? :
klik hierISBN-10


9052945012


ISBN-13


9789052945019


Categorie


Regionale geschiedenis, (Bouw-)Kunst en Cultuur


Verschijning


2011


Prijs


29.95

Details:


Uitgave


Profiel


Redactie-info


Astrid Mellema


Fotografie


diverse fotografen

Aantal pagina's


160


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


Niet leverbaar via Profiel


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/216F31673FE0CF6EC12577F80035AB60
.tterug