fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)

nieuw


Het Scholtenhuis deel 3B - BerechtingHet Scholtenhuis deel 3B - Berechting


Het Scholtenhuis staat symbool voor vijf jaren van onderdrukking en terreur. Dit statige herenhuis aan de Grote Markt in Groningen deed tijdens de bezetting van Nederland dienst als hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst in Noord-Nederland. Het was de plek waar vele mensen zijn verhoord, vernederd en gemarteld; voor een groot aantal van hen het vertrekpunt naar de dood.
In deze driedelige serie over het Scholtenhuis wordt uiteengezet hoe de terreur zo uit de hand kon lopen. Waar bleken deze excessen uit en wat waren de gevolgen ervan? Wat waren het voor mensen die dit konden doen? Zijn de daders hiervoor op rechtvaardige en afdoende wijze gestraft?

Deel 3B, Berechting, gaat verder waar Vlucht eindigt. Historica Monique Brinks (1973) vertelt over de berechting van de Duitsers en Nederlanders die op of voor het Scholtenhuis werkzaam waren. Berechting is een compleet werk over de Bijzondere Rechtspleging in Groningen, met aandacht voor de leefomstandigheden van de politieke delinquenten, hun processen, de rol van psychiatrische rapportages en de veelbesproken gratiegolven die veel straffen aanzienlijk hebben verkort. Brinks gebruikt niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal dat onder meer aantoont hoe de Politieke Opsporingsdienst en de Canadezen buiten hun boekje gingen bij het zoeken naar de 'Schatten van Schiko' en bij de behandeling van de gevangenen. Berechting is een relaas van goede bedoelingen en kwalijke fouten in de chaos na de bevrijding.ISBN-10


9052945781


ISBN-13


9789052945781


Categorie


Algemeen, Regionale geschiedenis, Tweede Wereldoorlog


Verschijning


2015


Prijs


32.95

Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


Brinks Monique

Aantal pagina's


256


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/2A473C8B30F64CEAC1257DCF0040257B


meer uit deze serie :


deel 1Open book IconHet Scholtenhuis 1940-1945 deel 1 - Daden
deel 2Open book IconHet Scholtenhuis deel 2 - Daders
deel 3aOpen book IconGold star IconHet Scholtenhuis deel 3A - De Vlucht
deel 3bOpen book IconGold star IconHet Scholtenhuis deel 3B - Berechting


.tterug