fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)

in prijs verlaagd


Het huisje op de begraafplaats

Lijkenhuisjes in Groningen.
Voor het eerst is in Nederland onderzoek gedaan naar de oorsprong van de kleine gebouwtjes die nog op vele kerkhoven en begraafplaatsen staan. Deze baar- of lijkenhuisjes zijn het gevolg van de wetgeving in de tweede helft van de negentiende eeuw, waarbij alle beheerders van begraafplaatsen werden verplicht een dergelijke ruimte te bouwen.
In dit boek worden ruim 170 nog in de provincie Groningen aanwezige lijkenhuisjes beschreven en ge´llustreerd met prachtige foto’s. Ingegaan wordt op de bouwhistorie en de kenmerken van de baarhuisjes. Tevens is er aandacht voor bijzondere attributen die zich soms nog bevinden in de oude huisjes en een verwijzing vormen naar de wijze waarop vroeger werd begraven. Ook andere architectonische bouwwerkjes op begraafplaatsen komen aan de orde, zoals poortgebouwen en klokkenstoelen. Op deze wijze verkrijgt de lezer een waardevolle kijk op de plaats en ontwikkeling van de lijkenhuisjes op vele Groninger kerkhoven.
In inleidende hoofdstukken wordt ingegaan op de functie van de gebouwtjes, de wetgeving uit de negentiende eeuw, diverse bouwkundige aspecten en worden bouwkundige begrippen verklaard. Een kaart geeft overzicht van de ruim 170 locaties van de lijkenhuisjes.ISBN-10


9052943893


ISBN-13


9789052943893


Categorie


Algemene geschiedenis


Verschijning


2007


Prijs


7.50

Normale prijs


19.50Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


P. de Vries


IllustratiesAantal pagina's


250


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Inhoudsopgave


klik hier voor inhoudsopgave..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/39BFB4673F39AF40C12573F4004F86B9
.tterug