fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)
Guido de Brès jubileumboek

50 Jaar geleden startte Guido de Brès in Amersfoort met ongeveer 50 leerlingen, een groot percentage onbevoegde docenten en geen eigen schoolgebouw maar een paar lokalen in een verenigingsgebouw bij de kerk. Het was een tijd van pionieren en veel improviseren.

Nu, ruim 50 jaar later kunnen we dankbaar achterom kijken: we zijn rijk bedeeld met een prachtig gebouw, ruim 1850 leerlingen en 200 bekwame vakdocenten en medewerkers! En natuurlijk is er de afgelopen 50 jaar een hoop gebeurd. Leuke, spraakmakende gebeurtenissen als:
-de verhuizing van het o zo gezellige, gammele, volstrekt ongeschikte, maar zeer vertrouwde gebouw aan de Lange Beekstraat (waar de gymzaal zo klein was dat als je ging ringenzwaaien je voeten aan beide kanten de muur raakten, waar de lijnen van het volleybalveld een meter hoog op de achtermuur stonden, waar de WC’s in de gang niet harden waren van de stank, waar de zolder een soort geheime bedevaartplaats was waar alleen de allerdappersten naar toe opstegen), naar de nieuwbouw aan de Paladijnenweg waar we nu nog steeds bivakkeren. Waar oude vertrouwde leraren ineens in een fonkelnieuwe situatie mochten
-De Geldinzamelingen voor “De Helpende Hand” onder de bezielende leiding van Bernard de Groot, voor allerhande doelen voor mensen in minder bedeelde plaatsen in de wereld.
-De keer dat Meneer van Gent, die de scepter zwaaide in het MAVO gebouw aan de Willem Barendsstraat in Lienderd, het zo druk had dat hij volstrekt vergat om les te geven aan de klassen die op zijn rooster stonden (die zich uiteraard muisstil hielden).
-Het jaar 1978 toen de examenstunt een beetje te prettig uit de hand liep en toenmalige schoolleiders tot wanhoop dreef. Er waren dat jaar bepaalde types die de ingang van de fietsenkelder vol zouden storten met mest. Een bevriend boer zou ’s avonds om 19.00 uur één kuub leveren op het veldje naast de school, waar nu het gebouw van de onderbouw staat. Het werd drie kuub en de boer stond het grijnzend af te laden terwijl de initiatiefnemers nog les hadden en dit alles uit het raam zagen gebeuren. Ze hadden een heel zwaar lesuur, doodsbang waren ze dat de mestboer de boel zou verraden
-Maar ook nu gebeuren er nog spraakmakende zaken, zoals de ontwikkelingen op gebied van talentvol onderwijs. Volgend jaar gaan alle eerste klassen aan de Paladijnenweg en een aantal klassen op andere locaties op notebook of tablet werken. Het einde van schoolboeken lijkt in zicht!

Maar ook over het Guido de Brès scheen uiteraard niet altijd de zon. We denken in het boek ook terug aan het verlies van verschillende collega’s en leerlingen.

Kortom: in 50 jaar is er zoveel gebeurd, daar moest wel een boek van gemaakt worden! En dat boek verschijnt op 14 september tijdens de reünie!ISBN-10


9052945527


ISBN-13


9789052945521


Categorie


Algemeen, Schoolboeken


Verschijning


2013


Prijs


15.00

Details:


Uitgave


Profiel

Aantal pagina's


64


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/6C29EC602DEE993CC1257BA6002BE629
.tterug