fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)

nieuw


Namen in steenNamen in steen - De oorlogsslachtoffers van de gemeente t Zandt.


De oorlogsslachtoffers van de gemeente 't Zandt. Het oorlogsmonument van 't Zandt is een opvallende zuil waarin 35 namen zijn gegraveerd.
Velen kennen de witte stenen zuil met de vogel, maar de geschiedenis van de mensen die hier genoemd staan is veelal in de vergetelheid geraakt.
Dit boek tracht alle 't Zandster oorlogsslachtoffers opnieuw een gezicht en een verhaal te geven. Het onderzoek hiervoor heeft een schat aan unieke foto's, kaartjes en gegevens opgeleverd.

Zo beschrijft het boek bijvoorbeeld het verhaal van de twee Joodse meisjes Hennie en Betsy van Hoorn. Deze nog jonge kinderen hebben tussen december 1942 en mei 1943 vanuit Kamp Westerbork contact met een dorpsgenoot in 't Zandt. Hun bewaard gebleven briefkaartjes tonen hun leven tussen hoop en wanhoop gedurende de laatste maanden van hun leven. De laatste briefkaartjes zijn aangrijpend. Van een achternichtje van beide Joodse meisjes, de Joodse schrijfster van de novelle ‘Het bittere kruid’, is een onthutsend bezoek aan het dorp ’t Zandt opgenomen om het transport van haar ouders naar een concentratiekamp te voorkomen. Ook het verhaal van een familielid die het concentratiekamp Sobibor heeft overleefd, is vermeld.

Behalve pogingen om de familieleden van Hennie en Betsy een gezicht te geven, worden ook alle niet-joodse oorlogsslachtoffers beschreven, onder andere het verhaal van een 13-jarige jongen uit Leermens. Verzetsactiviteiten vanuit Eenum, Zeerijp, Oosterwijtwerd en Meedhuizen zijn een belangrijk deel van dit boek.
De vermelde namen op het herdenkingsmonument te ’t Zandt vormen de leidraad voor dit boek.ISBN-10


9052945699


ISBN-13


9789052945699


Categorie


Algemeen, Regionale geschiedenis, Tweede Wereldoorlog


Verschijning


2015


Prijs


27.50

Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


Snaak G., Dam B. van

Opmaak


Noordproof

Aantal pagina's


192


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/81D1F6A890175399C1257E22004F5604
.tterug