fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)
Verhalen van Ververs

Geschiedenis van Groninger Verf- en Schildersbedrijven.
Soms kom je ze nog tegen: die specifieke Groninger Verfkleuren als Ossenbloedrood, Koegeltje-blaauw, Klompengeel, gebrande Omber, Koolteer en Bremergroen.
De verfindustrie heeft de laatste decennia grote veranderingen meegemaakt. Wat ooit begon met verf uit natuurlijke grondstoffen, ging via allerlei chemische toepassingen uiteindelijk gewoon weer terug naar de milieuvriendelijke basis.
In verschillende interviews met mensen uit de verf- en schildersbranche worden de ontwikkelingen in het vak goed zichtbaar. Ook worden enkele bijzondere anekdotes beschreven die een beeld schetsen van de dagelijkse praktijk. En uiteraard komen er vragen aan bod als: 'Welke typerende verfstoffen zijn waar te zien?', 'Wie waren van oudsher de producenten van verf in de regio?' en 'Wat was de maatschappelijke positie en relevantie van de Groninger schilders?'
Naast literatuuronderzoek heeft de auteur zijn licht opgestoken bij schildermeesters als Kor Buist, Wubbo Rendering, Gretus en Bé Kerbof, restauratieschilder Kolkman, oud-verffabrikant Eltjo Scholtens, Evert Jan Grezel van groothandel Addens in Winschoten, glazenier Frits Timmer en Joop Bruens van de firma Olijslager.

Tim Hulzebos (1942), zelf schilderszoon, was werkzaam als directeur in het basisonderwijs. Hij schreef eerder: Schoolboek Siriusstraat, Mijn School en Vrijheid Vieren.ISBN-10


9052945594


ISBN-13


9789052945590


Categorie


Algemeen, Regionale geschiedenis


Verschijning


2014


Prijs


17.50

Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


Hulzebos Tim H.

Aantal pagina's


104


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/CDA945633DCA9692C1257C85004ACD8D
.tterug