fBoekinfo


bestellen...

reviews - 0 item(s)
Boerderijenboek Termunten, Woldendorp, Nieuwolda en Nieuw-ScheemdaBoerderijenboek Termunten, Woldendorp, Nieuwolda en Nieuw-Scheemda Boerderijenboek Termunten, Woldendorp, Nieuwolda en Nieuw-Scheemda
vergroten


De agrarische sector is volop in beweging. Het aanzien van het landschap verandert snel. Vroeger domineerden akkerbouwbedrijven het Oldambt. De laatste decennia zijn andere accenten zichtbaar geworden. Sommige akkerbouwbedrijven passen zich aan en veranderen deels of helemaal in veeteeltbedrijven. Andere, eeuwenoude bedrijven verliezen hun agrarische functie.
In de loop der jaren is het oude Oldambt wat meer naar de achtergrond geschoven en is daar een nieuw Oldambt voor in de plaats gekomen. De metamorfose is kenmerkend voor de veranderingen in de hele agrarische sector in Nederland. Het boek toont ons een nieuw tijdsbeeld.
Dit boerderijenboek is een aanvulling op de eerder verschenen boerderijenboeken Groot en Klein Termunten (1986) en Nieuwolda/Nieuw Scheemda (1998). Er is de laatste decennia zoveel veranderd, dat het de moeite waard is om met een actuele versie te komen. De Stichting Landbouwhistorie Nieuwolda Termunten heeft besloten om de aanvullingen op beide boeken samen in één boerderijenboek te publiceren.
In dit boerderijenboek vindt u informatie over de 149 boerderijen die het gebied ooit rijk was. Het boek bevat recente kleurenfoto’s van bestaande boerderijen. Van de opgeheven boerderijen is een zwart-wit afbeelding opgenomen.
Als er woonhuizen zijn gebouwd op plaatsen waar eerst oude bedrijven stonden, is daar eveneens een afbeelding van te zien. Per boerderij is de geschiedenis van de bewoners beschreven, de grootte van de landerijen en de veranderingen die in de bedrijfsvoering hebben plaatsgevonden. Ook is goed te zien wat de schaalvergroting voor de landbouw heeft betekend.
Heel veel boerderijen zijn opgegaan in grotere bedrijven. Achterin het boek is een persoonsnamenregister opgenomen.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de genealogische geschiedenis van de bewoners van de boerderijen bestaat de mogelijkheid om (een kopie van) de eerder verschenen boeken te kopen. U kunt dit aangeven bij de contactpersonen.

Alle bestaande boerderijen in het gebied zijn beschreven en daarbij voorzien van hedendaagse foto’s, zodat er een indrukwekkende opsomming van Oldambtster cultureel erfgoed wordt getoond. Een prachtig boek om cadeau te doen of om zelf te houden!ISBN-10


9052945659


ISBN-13


9789052945651


Categorie


Algemeen


Verschijning


2015


Prijs


62.50

Details:


Uitgave


Profiel


Auteur


Stichting Landbouw Historie Nieuwolda-Termunten

Opmaak


Noordproof

Aantal pagina's


300


Tekst omslag


klik hier voor omslagtekst..


Status


In voorraad


Url / link naar dit boek


https://www.profiel.nl/websites/scholma/profiel.nsf/lijst/E95846337D54A32BC1257E380039D6AE


meer uit deze serie :


Open book IconBoerderijen en molens in de gemeente Appingedam
Open book IconBoerderijen op het Hogeland
Open book IconSummer IconBoerderijenboek gemeente Stedum
Open book IconBoerderijenboek Grijpskerk en omstreken
Open book IconSummer IconBoerderijenboek Ten Boer - Overschild
Open book IconBoerderijenboek Termunten, Woldendorp, Nieuwolda en Nieuw-Scheemda
Open book IconGold star IconDe historie van boerderijen, borgen en buitenplaatsen, steenfabrieken en molens rond Delfzijl


.tterug